Aquastop, funkce a kurvítko

Aqua stop je komerční označení jednoho mikrospínače v myčce/pračce.

Princip je takový, že jakákoliv voda mimo, musí vytéct do prohlubně ve spodní části přístroje, kde je polystyrénový blok, který tlačí na mikrospínač. Ten se sepne a zařízení ví, že je něco fakt špatně a vypne přívod vody.

Nejvíc hi-tech je, když je přívodní elektroventil na hadici. To funguje tak, že na zeď se přišroubuje tento přívod a tím je jakákoliv voda chycena. Uvnitř této hadice je samotná hadička přívodu vody a kabel pro ovládání ventilu, který je zalitý do epoxidu a hermeticky přidelaný na začátku. Tedy nejkrajnější článek. Vše je ve vnějším plášti, který svede vodu z prasklé hadice do zařízení, kde dojde k detekci.

V pohodě, dobrá technologie, která funguje.

Problém nastane, když se rozbije ten elektroventil (a zařízení odmítá napouštět). Je to jen obyčejný měděný drát ve tvaru cívky, který  vytahuje ocelový kolíček. To se nemůže rozbít. A může. A rozbije.

A teď ta sranda začíná. Ventil stojí do 200kč. Ale hadice aquastopu se musí měnit celá, nejde vyměnit jen ventil. Ta hadice stojí 1000+kč, typicky 1400kč. A je to práce, protože tak jako tak se musí otevřít zařízení, tam napojit vnitřní hadičku, kabely, vnější hadičku. A tu práci si technik nechá zaplatit. Jste na dvojce, jen to hvízdne.

V rodině jsem právě jedno aquastop zařízení předělal na aquastop s vyměnitelným solenoidem. Stálo to 200kč.

Kurvítko je v tom, že nejde měnit jen ventil, vše je spojeno nerozebiratelně.