Seznámení s pavoukem

Už je to nějakej pátek co jsem se rozhodnul rozšířit svoje koníčky o chov pavouka. Myslím tím sklípkana. Velkou chlupatou mrchu, co žije daleko od našich hranic. Nebezpečný jedovatý a tak dále. Nakonec jsem se rozhodl, že je ten správný čas a tak jsem zajel na burzu a zakoupil sobě jedno zvíře. Burza se konala v mechově, kde jsem měl v plánu pořídit jednoho pavouka do svého stáda. Nakonec jsem pořídil dva kusy. Jednoho drahýho, barevnýho a méně uživatelsky přívětivýho a pak levnýho, mírnějšího a s více nenápadným zbarvením.[MORE]

Já jsem totiž už nějakého toho pavouka měl, ale bohužel to nebyl silný kus a při svém svleku uhynul. To jsem si už nechtěl zopakovat, a proto jsem taky vzal dva odlišné kusy. Výhodu tohodle koníčka vidím v časové nenáročnosti, jednoduché obsluze, relativní bezpečnosti a také ceně. Nejvíce stojí dospělý pavouk, což se dá řešit menším kusem. Potrava je téměř zdarma a nic moc víc pavouk nepotřebuje.

brachypelma sabulosum

první kus, který jsem na burze pořídil je u nás málo chovaný a přesto poměrně obyčejný druh sabulosum. Jeho původní domovina je Guatemala, kde mu také říkají Guatemalan Redrump. Tam byl také objeven v roce 1875. To už je pěkně dávno. Také je možno ho najít v Mexiku nebo Kostarice. Má rád vlhké prostředí (70%) a vyšší teploty 25-30 stupnů. A teď to hlavní. Je to rychle rostoucí pavou dorůstající v těle 7cm a rozpětí nohou 13-15 centimetrů. Je velice mírné povahy, neútočí, většinou strnule čeká nebo prchá do úkrytu (To zjistím časem, jak to s tímhle je). Na burze se prodáva za krásných 50 kč (kolem 3 svleku).

Počet svleků u pavouka definuje jeho stáří. Každý svlek jsou pro pavouka takové narozeniny. Roste totiž stále a po určité době se už nevejde do své kůže a musí ji sundat aby mohl dále růst. Dospělý pavouk má kolem 10 a více svleků. Záleží na značce pavouka.

Nevím přesně jak bude velký pavou vypadat, na internetu jsou fotky celočerného pavouka, který má namodralý zadeček a nohy a taky verze která ma naoranžovělý zadeček. Navíc je dost častá verze s oranžovými chloupky na zadečku a skorohnědým tělem. Uvidíme.

brachypelma auratum

No a konečně druhý pavouk, kterého jsem pořídil především pro zbarvení. Je prostě sexy. Od pohledu velmi dobře zbarvený pavouk. Žije v horských oblastech Mexika a podobných končin. Z toho plyne, že má rád nižší teplotu kolem 22, a taky vlhkost nemusí být nejvyšší. Na druhou stranu je to poměrně aktivnější pavouk a nachylnější k útoku. Smrtelný samozřejmě není, stejně jako všechny brachypelmy. Na burze se jeho cena pohybuje mnohem výše, několik set za 3-4 svlek. . Chování teprve zjistím, až vyrostou.

moje kusy

Teď vám představím moje nové kusy. Nemají jména a jsou ještě ošklivý. Taky aby ne, ještě nedávno tahaly kačera. V bíle filmovce se představuje sabulosum ve 3 svleku. Doufám, že třetí. Je vidět, že ještě nemá ani svoje zbarvení. Prostě prcek. Neškodný prcek.

V tmavé filmovce se představuje o jeden svlek mladší “horský smithi” alias auratum. Na jeho krásu si budu muset počkat mnohem déle. Roste pomalu mrška jedna. Hnedka po přinesení domů jsem, pavouky zaopatřil jedním kouskem moučného červa. S chutí se na něj vrhly. Tak se mi to líbí.