Moje poprvé

Budu muset začít tuhle story odzadu. Svátky okolo Vánoc je potřeba pořádně využít. Už delší dobu jsem posedlej tichým nežravým počítačem. Volno padlo na noci probdělé u diskuzních serverů, kde jsem zjišťoval současné trendy. Když vidím, kam se řítí dnešní spotřeba běžného PC, je mi špatně.[MORE] A jak jsem tak zjišťoval, co budu potřebovat pro stavbu nového super hyper cool pomalého stroje, samozřejmě mi přes nos přeletěla platforma nanoITX a via epia. Postupně jsem dospěl k názoru, že to si pořídit musím a začal jsem nákupem zdroje.

Nejlepší je totiž [LINK:picoPSU:picoPSU]. Ve skutečnosti to je obyčejný DC/DC měnič, ještě si něco ze školy pamatuju a mohl bych tady machrovat. Historie se ale nemá vytahovat, tak na to kašlu :) Ovšem po lehkém průzkumu českých obchodů jsem se ujistil, že pokud chci tuhle hračku, zřejmě budu měsíc o hladu. Prodejní cena 50$ (30$/100ks) a u nás lehkých 1800 (=80$), asi dovoz a marže! Na Vánoce jsem se pevně rozhodl, že budu nakupovat v cizině a na eBay. Poměrně riskantní. Nikdy jsem to nedělal. Všichni tam nakupujou, tak proč ne já. Prvním krokem byla registrace na paypalu. Super věc a taky jediná možnost, jak platit amíkům za zboží. Ke všemu je to pohodlné a bezpečné. Podpora národní měny se hodí. Pro ověření kreditní karty se z ní trochu penízků strhne a potom nějak vrátí. To mě moc netrápí. Pro zajímavost, z účtu mi odešlo 50kč (ověření mého účtu pro paypal, bude mi vráceno) a taky 1euro. O něm toho moc nevím, nezdá se, že bych ho někdy ještě viděl. To jen tak na okraj.

No a pak už jen registrace do aukce a už jsem začal dražit. Startovací cena zdroje začínala kolem 5$. Původně jsem si myslel, že se nikdo nezajíma o tohle zboží a tak mi uteklo několik zdrojů. Opravdu jsem si myslel, že za 15$ nakoupím? Ne Ne Ne. Pak jsem si to samé myslel u 20$, 25$ a pak jsem vystřízlivěl. No nebudu napínat. Podařilo se mi jeden dostat za pěkných 35$. Zuřivě jsem nasadil 30$ a po přihození se dostal na 35. Spokojen. Sice do předu jsem netušil, jaký bude kurz, ale počítal jsem s 23/$. Nakonec to bylo méně. K tomu ještě 5$ poštovné a pojistné 2$ (nepovinné). Suma sumárum 42$. Velice slušná cena.

pošta a rychlost? žádný problém

A proč tohle vlastně celé píšu. Dneska držím zdroj v rukou. Rychlost doručení zastiňuje místní dodavatele. Srágory. Přes svátky, Nový rok a přesto pošta doručila zásilku za pouhých 6 kalendářních dnů. Jsem nadšen. Bylo to moje poprvé. První nákup v zahraničí, první platba paypalem a první [LINK:eBay:eBay] nákup. Plyne z toho jediné: občas se vyplatí nakupovat hodně daleko.