the car

Už uběhlo hodně dnů(týdnů, měsíců) a tak konečně sepíšu tuhle story.

Prolog

Rozhodl jsem se na začátku prosince, že naseru všechny ekokretény a koupím totální vrak (pojízdný) a vyhnu se novoročnímu vylepšení v podobě placení “eko daně” alias poplatek 10kkč. Stanovil jsem si jisté limity:[MORE]

  • žádná Škoda-rez sto
  • vůbec žádná Škoda
  • dlouhá technická
  • cena max 10tisíc=eko daň
  • minimální údržba=spolehlivost,startování atd
  • První Kapitola – nákup

    Na netu jsem našel několik vraků, kolega v práci poradil a nakonec z toho vypadl nákup japonce. Suzuki swift, v korozi, sedan. Táhle odspoda a okýnkama a tak obecně dobrej střep. Na blind jsem odjel do Olomouce pro auto. Hned ten den jsem provedl polopřevod, dostal jsem velkej techničák, kopii pojištění abych to mohl odvézt domů a vyrazil jsem. Cena byla úchvatných 5tisíc. No mazec. Kousek z mého kola :-)

    Druhá kapitola – Přihlášení

    Po dovezení do mého rodného města, jsem ihned zamířil na STK stanici, kde mi za 200kč (2008) vystavili papír o evidenční kontrole, stačí k tomu velký techničák. Potom jsem moc nespěchal a vyhledal jsem vlastní pojištovnu. Sepsal smlouvu a počkal na zelenou kartu. A potom to přišlo. Vyrazil jsem auto přehlásit na sebe. Pro vydání nových SPZetek je potřeba mít stará SPZ, smlouvu o nákupu, velký techničák, zelenou kartu (pojistění) ,občanku, evidenční kontrolu, zaplaceno 800 za převod a to by mělo stačit. Vystál jsem si frontu. V pět ráno jsem už čekal ve frontě a nebyl jsem první. Banáný? Ale kdepak.

    Třetí kapitola – Jezdíme

    No a už to bylo. Značky na autě, jen stačilo přehlásit na pojištovně značku z VINka a můžeme jezdit. Auto je to vcelku bez problému, občas něco klepe, koroze je hutná, ovšem pozitiva jsou jasná. Startuje na první otočení, bez plynu, auto je lehoučký, nízká spotřeba, vcelku prostorný, střešní okýnko, zrcátka, rezerva :) .. no, na vození kola do vzdálených horských destinací optimální. Když nebude benzín za šest pětek, už mám v plánu dovolenou po evropě. Jen já, kolo, auto a šumění hor. Ach to bude. Až zaběhnu maraton bude dost času natrénovat kilometry a vyrazím do Alp. Nutně musím umřít na nějaké třítisícovce.

    Epi epi…

    Poznámka pod čarou. Auta jsou směšně levná. Za 5kkč jsem dostal půl nádrže benzínu, autorádio s cdpřehrávačem-kvalita nadprůměrná a dokonce zimní gumy. Kéž by cyklistika byla tak levná.