PicoPSU podruhé

Pořád mi v hlavě ležela spotřeba různých platforem, a tak jsem se rozhodl otestovat další železo. Nemůžu se smířit s cenově velmi nadsazenou Epia platformou. Malý výkon a omezená rozšířitelnost tomu taky nepřidají.[MORE]

Co teda

Už je to hodně dávno, co jsem věděl, že socketA má nejlepší potenciál pro úpravy. Bohužel byl uměle vytlačen z trhu a tak už nejde sehnat žádná deska ani procesor. Smutný. Prošel jsem aktuální ceníky a jako cenový nástupce je postaven s754 alias AMD sempron. Deska se dá pořídit za směšných tisíc penězí a procesor taky tak. Na druhou stranu, dnešní desky mají výkonější čipsety a je jisté!, že jejich spotřeba nebude nejmenší. Připočíst musíme dnešní DX9 integrovanou grafickou kartu. Proto jsem sehnal sestavu založenou na socket754 s nforce 6100 čipovou sadou.

První co mě zamrzelo, že tahle deska NEJDE jakkoliv taktovat (především směrem dolů), přestože to je nforce4. Nemůžu tedy změnit napětí procesoru ani jeho frekvenci pomocí násobitele/fsb. Tak jsem aspoň provedl měření na defaultních 1600MHz=200×8 při 1,4V. K tomu jeden běžný 80GB disk a 256MB ram.

test

Jak se ukázalo, picopsu nemá nejmenší problém rozchodit i běžnější “nové” sestavy. Nutná je ovšem propojka na P4-12V. Bez ní deska nenajede. Nejdříve jsem natlačil systém do biosu bez připojeného disku. Bios je něco jako ethalon pro porovnávaní spotřeby. Naběhne hnedka a můžu měnit konfiguraci a testovat, kolik co žere. Abych se dostal k těm datům. V Biosu bez disku žere 3,5A*12V=42W. To je slušná nálož. Další test byl při vypnuté napájené desce. Nic nedělání vykazovalo 0,12A*12V=1,44W – kdepak se asi ztrácej neboli, vypnutej počítač stojí 50kč ročně :).

Potom jsem připojil disk. Podle propočtu žere disk v biosu 0,5A*12=6W. Normální hodnota. Celá sestava, tj funkčí PC si bere v biosu 4,05A*12V=48,6W. To už není vůbec pěkné. Při nabíhání systému jsem zahlédl špičky ukazující 4,5 až 4,8A*12=57,6W. Můžu to tedy prohlásit za maximální spotřebu. Po naběhnutí a nicnedělání v OS systém potřebuje pro nicnedělání 2,98A*12V=35,8W.

výsledek

Bude-li server nicnedělat většinu roku s průměrnou spotřebou 36W bude jeho provoz stát 1260kč/rok (4kč/kwh)

  • socket754 1,6ghz = 1260kč
  • socketA 1ghz = 805 kč
  • Epia 800mhz = asi 630kč – nemám změřeno (beru 18W/h)

Z toho lze usuzovat, že nejhůře je na tom epia, která je z řešení nejdražší při vstupních nákladech a v poměru cena/výkon taky propadá. Po zralé úvaze jsem se rozhodl server postavit na postarší socketA. Musím kvůli tomu sice pohnout s hodně kompama, ale co bych pro vlastní server neudělal. Za ušetřený peníze koupím 12V spínaný zdroj pro PicoPsu a taky hooodně paměti pro server.