Jak zálohovat v domácích podmínkách

Zálohování je důležité.

To si uvědomíte potom, co přijdete o svoje nejcenější data. Ukážeme si několik cest jak úspěšně zálohovat důležitá data. Tento měsíc jsem zažil chcípnutí disku Seagate a tak mě napadlo, že bych mohl napsat motivační článek.

Pravidlo první: každý disk odejde

Smiřte se s tím[MORE]. Každý disk dříve či později odejde. V první řadě se musíte zamyslet co je pro vás na počítači důležité. Někdo má účetnictví, někdo má fotky, dokumenty. Zálohováni je vždy otázkou priorit. Rozdělte si data na kritická a nekritická. Kritická jsou třeba vaše sepsaná hesla, nekritická data jsou DVDčka stažená do počítače.

Vlastní tvorba je vždy kritická informace je potřeba jí zálohovat. Data získaná z nosičů jsou povětšinou nekritická.

Je plno možností, jak zálohovat.

  • můžete zálohovat na média
  • můžete ukládat do cloud řešení
  • můžete ukládat na druhý disk/flasdisk
  • můžete tisknout

Zálohování funguje, pouze když je automatické

Zapomeňte na ruční zálohování. Pokud všechno není automatické, bezobslužné, je to na hovno a nebude to fungovat.

Nejlevnější řešení je ukládat do free online služeb. Picasa na fotky, dropbox na data, youtube videa atd atd. Sami zjistíte, že to má plno omezení. První z nich je kapacita linky a nutnost připojení. Druhou je bezpečnost dat. Co je online není soukromé a občas se stane, že i lehce ukradnutelné. Online služba může přestat existovat.. atd atd

Offline řešení můžete provozovat, když máte dva disky. Je to asi ta nejlepší metoda. Jeden disk je na data, druhý je celý na zálohy. Disky je vhodné použít stejné a nejlépe koupené ve stejnou dobu. V případě havárie elektroniky jednoho disku, můžete za pomoci druhého data získat. Tento benefit se s větším počtem disků vylepšuje. Samozřejmě, celá ta sranda stojí dvojnásobek než jeden disk, ale data jsou vážně to jediné co má nějakou hodnotu! Neposerte si to tím, že nad tím mávnete rukou a radši koupíte jeden větší disk. Namísto 1TB kupte 2x500GB a na jednom disku udělejte backup partition 50-100GB na ty nejvic super ceny věci. Pořád vám zůstane 800GB na nedůležitá data a 100GB na ty důležitý.

Na bezpečnost windows využijte Comodo Time Machine. Na zálohování dat na druhý disk je výborný Genie Timeline Free Edition, který funguje podobně jako to samé u Apple. Nástrojů, i těch zdarma, je plný internet a pokud nějaký začnete používat, vyzkoušejte si nejdříve jestli opravdu funguje, nepadá a hlavně jestli naprosto automaticky zálohuje

Dává to nějaký smysl? Snad jo. Takže lidi, zálohujte. Opravdu to je důležité.