10 důvodů proč topit elektřinou a ne plynem

1. neplatíte za plynoměr

Zjistěte si u dodavatele plynu kolik se platí za pronájem plynoměru. Statický náklad. Odbourejte ho.

2. levnější kotel

Plynový kotel je dražší než elektrický. Neobsahuje pohyblivé součástky, prakticky se v něm nemá co rozbít, delší životnost při výběru kvalitního elektrického kotle. Provoz plynového kotle je náramně drahý. Průměrně si vezme 1kwh za den, pokud máte větší oběhové čerpadlo, klidně i více. V kotli je navíc turbo a elektronika. Všechno pěkně žere. Tady se zatím na ekonomiku provozu moc nehraje.

3. žádné revize

Nepotřebujete komín (úspora), nepotřebujete revize plynu (úspora). Režijní náklady jsou prostě menší.

4. přímotop

Zásadně topíme elektřinou přímotopně, máme lepší sazbu elektřiny (velká úspora provozu domácnosti – plasma TV, lednice a miliony dalších), nepotřebujeme žádnou akumulační nádrž s vodou, rozvody otopné vody (velká úspora), oběhové čerpadlo a všechny ty drahé složitosti, kterých se chceme zbavit.

5. podlahové topení

Plyn a podlahové topení? Hahaha! Plyn má zbytečně velký výkon. Elektrické podlahové topení Vás vyjde na zlomek ceny podlahového vodního topení s akumulační nádrží a kotlem. Pokud se bojíte, akumujete do podlahy. Moderní novostavby vydrží dlouho.

6. žádné radiátory

V celém domě máte více místa, pod okny nepřekážejí radiátory. Ušetříte neskutečný prachy za instalatéra – žádný tahání trubek stěnami, podlahou, vše je tenčí, hezčí, lepší.. Platíte jen elektrikáře, tak jako tak.

7. plyn nevyrobíš

Pokud nejde plyn, jsi v prdeli. Mimochodem, kotel bez elektřiny nefunguje (a potřebuje cca 1kwh denně). Pokud není elektřina je stovka způsobů jak jí vyrobit, od benzinových generátorů, solárních panelů, vodních, větrných, šlapacích elektráren a bateriemi konče.

8. regulace

Zkuste váš 24kw kotel nastavit na 150 wattů? Nejde to? Co takhle topit jen v koupelně, když tam někdo je? S kompletně elektrickým barákem máte všechno v ruce. Záleží na vaší zručnosti/peněžence, jak máte kvalitní řízení a regulaci. Můžete dělat neskutečná kouzla. S plynem a vodou nikoliv. A věřte, že zapínat elektrickou smyčku podle teploty je mnohem levnější, než otáčet kohoutem na radiátoru podle teploty.

9. novostavba

Pokud budujete novostavbu, ušetříte nemalé peníze už při budování přípojky. Pokud postavíte pasivní dům (dnes již nic vyjímečného), má váš dům ztráty několik kilowatt denně a nízkovýkonnový zdroj je to nejlepší pro vás. Po většinu slunečních dní máte na střeše solární panely (za ušetřené peníze z plynových kotlů, radiátoru atd) a jste tedy soběstační. Když je hnusně (160 dní v roce) tak máte nízký tarif a těch pár korun dáte na vytopení nutných míst. S kvalitní regulací ušetříte ještě víc. Věřte, že běh vašich elektrických spotřebičů má větší spotřebu něž topení vašeho baráku. Protože je draho, beztak už topíte dřevem a tak si vodu ohříváte skrz krbovou vložku a vzduch taky a jen když dojde dříví, tak potřebujete elektřinu.

10. životnost

Elektrika neteče (radiátory ano), má dlouhou životnost, je tichá, dá se přesně řídit a nastavovat, žádné odvzdušňování, plnění, čištění sítek, trojcestných ventilů, oběhových čerpadel!!, a určitě se najde plno dalších aspektů, kde ušetříte.

Závěr

Chtěl jsem trochu nakousnout, že někdy je lepší odtrhnout se od zažitého a přemýšlet trochu zvenku. Dnešní pasívní a pasivně-aktivní domy se hravě obejdou bez elektřiny celé dny, vytápět se také moc nemusejí a proto je dobré zvážit všechna pro a proti. Můžete si u toho hrát na ekologii, provozovat solární panely. Ceny dlouhodobě klesají a klesat budou, časem nebude problém mít desítky kilowatů na střeše. Elektřinu si můžete uchovat v bateriích (ne zrovna ekonomické), můžete uchovat energii do vody, stlačovat vzduch, případně prodávat zpět. Já se chovám jenom ekonomicky, plyn bych nechtěl.