Jak tisknout složenky na obyčejné tiskárně

Měl bych tu řešení jednoho delikátního problému, který trápí dost lidí. Pokud posíláte pravidelně něco na dobírku a zároveň to není ještě extra moc často, můžete zvolit dobírkovou poukázku. Psát to ručně je opruz.

Co potřebujete pro dokonalý tisk a opakovatelné výsledky? Především laserovou tiskárnu, které má přímý ruční podavač papíru. Pokud vaše tiskárna umí zpracovat složenku, dále nemusíte číst. Jediný problém, proč tiskárna netiskne dobře na složenku, je ten, že není [MORE]složenka vložena v 90 stupňovém úhlu. Musí projít rovně. O tom to celé je.

Nebudu se tu zabývat, jak získáte podklady pro tisk, šikovný programátor to zvládne za jeden den napsat pro vaši tiskárnu. Mě to zabralo i s testováním asi tak půl dne. Upravil jsem starou tiskárnu xerox Phaser 3130. Stačilo přidat mechanický podavač přesně tvarovaný na rozměr složenky. Ta se po dráze vsune do ručního podavače. Dráha zajistí stejný tisk pro každý kus. Uvnitř tiskárny je jednoduchý sensor, který detekuje papír a vtáhne si ho dovnitř. Proto je na podavači několik značek, které upřesňují, v jaké poloze musí být papír vtažený, aby se tisk do políček podařil. Pokud si tiskárna vezme moc, stačí povytáhnout na značku. Celá operace tisku zabere jen několik málo vteřin.

Výsledky můžete vidět na obrázcích. Bankovní kód, údaje o odesílateli jsou dokonale umístěné. Na druhém obrázku je viděť, jak se tisk překrývá pokud tisk opakujete po druhé. Důležité kolonky jsou téměř dokonalé. V normě.


Kdyby někdo měl zájem, tak se ozvěte.