Jaké parametry musí moderní elektronika splňovat?

Tenhle post platí především o přenosné (kapesní) elektronice. Určitě někdo hodnotí vzhled, někdo rychlost, vybavenost, rychlost servisu atd.

Je jedno jediné měřítko, které dělí produkty na sračky a kvalitu.

Kvalitní elektronika splňuje tohle

  • baterie vydrží živit zařízení dlouho
  • rychlost nabíjení je výrazně kratší než vybíjení

Kapacita baterie

Samozřejmě relativní věc. Prošlo mi rukama kupa elektroniky a všechno je to stejné. Když to nevydrží dostatečně dlouho, tak je to krám. A teď příklady ze života[MORE].

Čínská kopie apple shuffle, měl jsem několik verzí. Výhoda? MP3 přehrávač stojí 150kč. Nevýhoda? Na jedno nabití to vydrží 4 hodiny. Řeknete si, pche, stačí. Ale záhy zjistíte, že to nevydrží ani jeden výlet na kole. Jak to každý den nenabijete, tak jste v prdeli. Naprosto nepoužitelný. Opakem je holicí strojek Philips. Nabíjím jednou za tři měsíce. Občas i déle. Dokonalý hardware. Chápete rozdíl. Když musíte myslet jaký je stav baterky používaného zařízení. A do tohodle pytle sračkoidního hardware můžete zařadit všechny moderní mobily, iphone nevyjímaje, všechny tablety, notebooky.

Rychlost nabíjení

Poměr mezi časem nabití a časem vybití při plné zátěži musí být tak 20-50 násobek. Hodina nabíjení, 50 hodin provozu. Tak. Tečka.

Jde to vůbec

Jednou ze světlých vyjímek, na kterou jsem narazil a šťastně využívám je original apple shuffle. Nabije se to za hodinu a vydrží to 20 hodin hrát. Občasným posloucháním tedy nabíjím 20-30 ročně. To je dobrý design. Na mobilu mám DIY bezdrátové dobíjení a tam mi naštěstí nevadí každodenní nabíjení. Dva dny mimo zásuvku jsou bohužel za trest.

Tak ať si výrobci strčí do prdele všechny ty předražený hračky, co při plným zatížení vydrží možná tři čtyři hodiny.