Jízdní kolo se nesmí zamknout k dopravní značce!

Ze svého archivu WTF událostí vytahuji jeden prvotřídní kousek, na který jsem narazil, který jsem štoural až jsem vyštoural hodně smrdutý výkal.

Asi tak rok, jsem před barákem na sídlišti, každý večer zamknul dětské kolo ke značce. Ta značka byla na chodníku, u kraje vozovky. Dojížděl jsem na kole do práce. Značka označovala VIP parkovací stání jednoho kreténa. A jak se říká, jednoho dne se ucho utrhlo, a “majitel” toho parkovacího stání na mě poslal městapo (šimpanz městský). Více najdete u dfenze.  A že prej, pokud neodstraním překážku, tak to bude za pokutičku. Nebudu tady rozmazávat jak strážnící vyhrožovali, “že to budu mít drahý” a celkově naznačovali, že nemám šanci, protože VIP kretének si místo platí a tudíž je v právu.

Bylo mi řečeno, že pokud se mnou majitel bude mít spor (protože mu kolo brání v otevírání dveří) a zahájí správní řízení, tak ho 100% prohraji, protože majitel si za značku platí, tím je jeho a já jsem v neprávu. Kolo nezabraňuje výhledu, nebrání v užívání prostoru parkovacího stání ani jinak nebrání v přístupu. Logicky, už jenom proto, že značka samotná je vždy na začátku stání a kolo více jak z 90% je mimo nástupní prostor a vlastně i mimo vozidlo samotné. Pání policajti začali blít nějaký naučený paragrafy ( chtěli to ušít na občanskou nesnášenlivost), tak jsem se sebral a kolo odvezl.

Vyšetřování

No a začalo zjišťování jak to tedy je. Pro začátek jsem obeslal [MORE]několik odborů dopravy a čekal na odpověd, zda mohu kolo k dopravní značce zamknout nebo ne. A to by jste se divili co se začalo dít. Osobně mi volal nějaký spřízněný magor (pozor, byl přímo z dopravního odboru, měl můj dotaz) toho VIP kreténa a velmi ochotně mi vysvětloval ať se v tom nevrtám. Ehm.

Tak třeba Brno,  odbor si myslí, že tímto jednáním porušuji   § 19 odst. 2 zákona č. 13/1997 Sb. a  § 42a to je přestupek do výše 300tis. Jedním dechem dodává, že to ustanovení není všeobecně závazné a rozhoduje soud.

No a třebas Praha, odbor vyjadřuje nejednoznačnost   § 19 a protože je výklad toho co je značka a jestli sloupek je značka, vídí odbor jistý prostor pro “ukecání”. Přesně cituji. Obecně tuto problematiku bere jako přestupek, prostě zákaz zamykání. Tečka.

Jihlava?  úřad by posuzoval tento stav jako porušení níže uvedeného zákona dle citace “anebo na těchto věcech cokoliv umísťovat”

A co takový projektant dopravního značení? Cituji:

Sloupek není dopravní značka ani dopravní zařízení, které chrání právě zmíněné ustanovení. Dopravní značka je ten plech, ne sloupek. Dopravní zařízení je všechno možné, ale sloupek značky ne. A na doložení dvě citace z vyhlášky 30/2001:  § 4  Provedení svislých dopravních značek
(1) Svislé dopravní značky jsou
a)  stálé  dopravní  značky,  které  jsou  umístěny  na  sloupcích nebo
konstrukcích pevně zabudovaných do terénu
§ 26  (1) Za dopravní zařízení se považují .. (a) až (r)

Zajímavé. Takže jak tedy. Tak jsem tedy sepsal dotaz a odeslal na příslušné ministerstvo. A to hlavně, zda porušuji zákon s kolem u sloupku…

Po měsíci dorazila odpověď od nějakého opravdu fundovaného právníka. Měl hodně titulů před i za jménem, psal velmi hezké věty a rozhodně to vypadalo, že ví o čem mluví. Poukázal na nejasnost výkladu, ale celkově to shrnul, že prostě nelze. Kolo nelze.

Závěr

Kolo prostě ke značce zamykat nelze, a když to uděláte, porušujete zákon. A když to ignorujete, porušujete zákon, no protože porušení zákona se nesmí ignorovat. Ale nebojte, většina strážníků nemá nejmejší tušení jak na tohle odpovědět a jako většina normálních lidí prostě a jednoduše řeknou, že v tom problém nevidí. Proč by to kolo nešlo ke značce zamknout. Prostě lidskej přístup.

A jak to dopadlo s tím zmrdem s VIP značkou z ulice. Dozvěděl jsem se, že jeho nějaká bloďatá kráva na městském úřadě značku “přikapříkovala”… A po pár měsících zničehonic sloupek i se značkou zmizel.

Dovětek

Nekteří lidi jsou prostě takový. A já nemám za zlé, že na mě ten blb zavolal poldy. On mi nejdřív vyhrožoval slovně, potom že moje bezcenné kolo odřízne od značky a když jsem mu naznačil, že když se dotkne mého milovaného kola, tak … cituji “máte opravdu pěkné auto, velmi se mi líbí” … a on prostě pochopil, z tónu mého hlasu, že jestli se dotkne mého kola, tak mu auto třikrát obtáhnu klíčema sekerou vymlátím okna. Ale je to blb, jak říkám, pochopil to blbě. Já nikdy nic takového neřekl, ani nenaznačoval.

A doufám, že to tady jednou bude číst. Já na tebe pořád myslím