Zálohujete? Ne? Tak zálohujte.

Jak šla historie zálohování

Byla doba, kdy jsem netušil, že může nastat armagedon a umřít disk. To se rychle změnilo po smrti mého prvního disku :-)

Začal jsem tedy aktivně “zálohovat” všechny dokumenty, programy, videa, hudbu na CD. V té době jsem tomu říkal zálohování, ale byla to jen obyčejné přesouvání na ještě víc nebezpečná média. To se ukázalo později, když jsem zjistil, že některá začínají být nečitelná. V té době byl také problém s celkovou kapacitou. Disk měl 2GB a cd 700MB, takže to bylo úžasné. Uvolnit si tolik místa na disku.

Časem jsem přešel na DVD která měla ještě tragičtější křivku samodestrukce. CD z té doby ještě přečtu, DVD už ne. Pořád jsem ovšem zálohování prakticky ignoroval. Měl jsem jen jedno dvd-ram, kde jsem držel zcela neaktuální verze programů, dokumentů a zálohy hesel.

Jak šel čas, tak sem měnil dodavatele disků a samozřejmě zažil několik fatalit při ztrátě “důležitých” dat.

Dokonce jsem asi dva roky provozoval disky v prave HW raidu, zrcadlo. To už bylo trochu lepší na kritické zálohování, ale úplně ono to nebylo.

Potom jsem se stal dospělým a začal si uvědomovat kritickou důležitost některých dat. Rozdělil jsem svá data na několik oblastí:

  • superkritická data (hesla, projekty)
  • středně kritická data (dokumenty, portable programy)
  • lehce kritická data (pro mě raritní mp3 nahrávky)
  • obyčejná data (ty, které leží v milionech kopiích po celém internetu)
  • průchozí data (hlavně filmy, stáhnout, podívat, smazat)
  • zálohová data

Jak vidno, je toho hodně a každý si musí utřídit svoje priority. Poté co jsem si uvědomil, že nepotřebují zálohovat “průchozi data”, hodně se ulehčilo. Moje celková data ze všech kritických oblastí se vejdou do několika stovek GB.

Praktické rozložení záloh

Dnešní stav je mostrozní oproti minulosti. Zavedl jsem offline zálohy. Samostatný disk na inkrementální zálohy. Zálohy do jiného regionu.

DISK 1 – systém – kritická data

DISK2 – superkritická data az lehce kritická

DISK3 – průchozí data a zálohy s historií (z disku 1 a 2)

DISK4 – offline úložiště s komplet snapshoty disků 1 a 2

DISK5 – geograficky oddělené offline úložiště se snapshotem disku 2

Průběžné zálohy s historií provádí software Genie Timeline, variace na Timemachine, dropbox history. K dispozici mám superkritická data na 4 fyzických médiích plus verzování za posledních X měsíců. Tak tomuhle už říkám pravé zálohování. A pokud vážně jednou o svá data nechcete přijít, určitě zrevidujte svůj přístup k zálohování. Až to chcípne, bude pozdě.

V offline úložišti držím vždy dvě poslední zálohy, záloha jednou týdně. V geograficky odděleném držím první zálohu a měsíc starou zálohu. A ano, je to pracné, protože to dělám u offline záloh ručně. Chce to jistou dávku sebekázně.

Je to přehnáne? Dokud nepřijdete o duležitá data, je to přehnané a drahé, jakmile vás to jednou zachrání, tak děkujete za každou korunu, kterou jste do toho utopili. A kašlete na raidy. Stačí na to pár disků. Pro offline používám vyřazené menší disky, které již mají své naběháno.