Pravdivá recenze: zdroj Seasonic UPDATE

Obecně se zdroje Seasonic prezentují a jsou vnímány jako nadrůměrně kvalitní s dobrou pověstí. Tak já vám povím jak to je.

V pravidelných intervalech obnovuji PC zdroj a tentokrát jsem chtěl něco moderního a kompaktního s dobrýma recenzema a od špičkové firmy.  Zvolil jsem TFX formát 80+ GOLD zdroj. 350W seasonic SS-350TGM-TFX. Je to moderní koncepce zdroje DC-DC koncovou větví, semipasivním během, vysokou účiností nad 94% a modulární kabeláží.

Na začátku růžové brýle

Všechno vypadalo  úžasně kytičkově, co by se mohlo posrat.  350W zdroj v době pořízení stál lehce přes 1200kč. Rozhodně spíše horní limit v dané kategorii. Po pár hodiných od zapnutí začal zdroj divně chrčet. Nešlo o mechanické chrčení ani jiskření. Jakoby velmi hlučné měniče. Hluk se objevoval nepravidelně se změnou zátěže. Jakože hodinu jo, po plným vytížení ne, po restartu ne, po hodině jo. Prostě divný. Ale všechno jinak šlapalo. Pokrčil jsem ramena, zastrčil komp pod stůl a neřešil. To byl konec května.

Problémy

Po několika měsících to udělalo puf a milovanej superznačkovej zdroj byl v prdeli. No. To se prostě stane. V životě už mi pár zdrojů rukama prošlo a prostě občas to umře. Tady odkráčel 5VSB zdroj a vypadalo to, že si to taky vzalo řídící část. Odnesl jsem to na reklamaci a za 3 týdny (u CZC) dostal nový.  Nasadil jsem ho zpět. Závada s divným hukotem se již neobjevila. Zdroj byl tichej. Jako fakt. Do 150W netočí ventilátor. Super. Po měsíci spokojeného provozu se začal objevovat problém, že se zdroj odmítl pustit po spánku PC. To je otravné, ale ještě jsem nepodezíral zdroj.

O týden později jsem byl svědkem blackoutu během rutinní práce. Jakože zdroj vypnul. To se třeba stane, když spustí ochrana proti přepětí, přehřátí atd. To byl říjen. To už jsem začal podezírat zdroj. Překontroloval jsem kabely a kabeláž a nic. Závada nepokračovala. Vše se tvářilo OK. Po několika dnech opět problém s probuzením, následovaný tvrdým vypnutím během najíždění. Po pěti cykles najíždění jsem to vytrhnul z kompu. 5VSB jede, hmm. Problém je, že nereaguje na PS_ON. Teda občas jo. Strčil jsem to do jinýho PC a přišel na problém. Stačí zdroj nadzvednout 1cm nad stůl (jednu stranu) a pustit zpět a vypne se a už nezapne…

Nehoda není náhoda

Druhá závada u zdroje za posledních necelých 6 měsíců? Mě to už jako náhoda rozhodně nepřijde. Někdo zdroje posuzuje podle jména, někdo podle kvality osazení a já prostě chci zdroj co funguje. A tam seasonic nezapadnul. Škrtám značku. Vracím se k FPS, které mají nekvalitní osazení, nelichotivou pověst, ale všechny kusy co jsem kdy měl a mám šlapou do dneška.  Stejný jako jsem se spálil s AMD Radeon grafikou

Mám v provozu 6 let obyčejnýho FSP350-60GLN za polovoční ceny. Lehkou aproximací se dostáváme, že by ta sračka seasonic měla zvládnout 12 let. Zlatý voči.

UPDATE

Po měsíci jsem z reklamace dostal novej zdroj. V CZC si už někdo všimnul, že mi to chcípe, takže je zdroj opatřen nálepkou pro případnou další reklamaci. Jestli jsem se v tom třeba nehrabal.

Už to v kompu nechci. Osadil jsem Cooler Master G450M, kterej si na nic nehraje, má skutečně odpojitelnou kabeláž (ne tu pseudo kabeláž u seasoniku) a prostě funguje, nechrčí, nepíská.