plosnaky.cz, minulost a vývoj

Web na výrobu plošných spojů provozuji přes 4 roky, začal jsem v roce 2010. Byl to takový šílený nápad. Neměl jsem vybavení, prostory,  zkušenosti, byla jenom chuť dělat plošňáky pro studenty SPŠE Pardubice. Za měsíc jsem napsal stránky, rozběhal platební bránu a spustil to. Vyrobil jsem sušičku na potažené plošňáky a UV LED osvětlovací komoru.

První rok jsem ze spreje POSITIV přešel na vlastní stroj na potahovaný tekutý fotorezist. Velké zlepšení. Moc jsem toho nevyrobil a s kvalitou jsem rozhodně spokojený nebyl.

Hlavní myšlenka byla jasná. Zůstat nízkonákladový, transparetně nabízet výrobu a dělat to rychle. Něco jako pošta “dneska podáte, zítra dodáme” ale jako doopravdy.

Další rok jsem pořídil profi osvitovou jednotku, přešel na lepší způsob výroby filmů, sehnal kontakt na dodavatele FR4 materiálu a suchého fotorezistu.

To už se překlopil další rok a potom další. Mezitím jsem stihl nasadit nové stránky, propojit systém s FIO bankou, začal jsem nabízet cínování.

2014

Rok 2014 byl zdá se přelomový. Odbavil jsem oproti minulénu roku 5x více plošných spojů. Přestože mě vyhledávač stále nepříjemně umísťuje hluboko ve vyhledávání, lidé si mě nakonec našli. Zákazníci jsou spokojení a vracejí se. Není nic lepšího, než osobní kontakt s bastlířema, kteří ocení službu, kterou nabízím.

Nechci konkurovat čínským velkovýrobcům a/nebo profi továrnám na plošné spoje. Nabízejí věci, na které prostě v takto malém měřítku nedosáhnu. Chci nadále přinášet za dobrou cenu dobrou službu jednotlivcům.

Víte proč zvolit plosnaky.cz? Cenu se dozvíte před odesláním zakázky, na stole ji máte do 48 hodin, neplatíte žádnou přípravu dat nebo express a můžete si nechat vyrobit plošňák téměř z libovolného formátu dat. Máte slevu na další objednávku, množstevní slevy, vždy tak aby se vyrovnali konkurenci. Zároveň podpoříte českého výrobce a já vám slibuji, že všechny peníze, které vydělávám znovu investuji do provozu a snažím se  tak nabízet lepší a širší služby.

Plány na další roky

V blízkém horizontu plánuji nasadit platby paypalem. Od začátku jsem tento způsob zvažoval, ale ceník paypalu je neúprosný. Při platbě paypalem budu účtovat 10kč navíc. Procenta, která mi strhnou beru na sebe. Stejně jako to dělám, když někdo platí přes gopay kartou.[MORE]

Potřeboval bych novou verzi stránek, mám sepsáno plno funkcí, které chci nabízet. Například objednávky více různých PCB, alias košík, možnost registrace a lepší systém slev a pobídek. Službu přípravy dat pro výrobce (gerber) z jakýchkoliv vstupních dat (především pdf,  jpg atd).

Větší prioritu bych také chtěl dát do vrtání. Nabízet vrtání. Pro začátek řekněme, že služba bude nabízet jen jednu velikost vrtáku. Chci nabízet i vrtání pro formáty pdf, bmp, jpg atd! To je samozřejmě především problém logistiky. Někdo musí připravovat podklady. Musím vyřešit cenovou otázku, způsoby výpočtu atd. Jako obvykle, chci nabídnout cenu předem.

Jakmile bude vrtání zaběhnuté, začnu se věnovat výzkumu chemického prokovení. Profi stroje si dovolit nemohu, ovšem chemikálie sehnat lze a určitě půjde vymyslet low-cost proces.

Koketoval jsem také s nepájivou maskou. Materiál je ale šíleně drahý a prakticky zdvojnásobuje cenu za dm2. To pro zákazníka není příliš dobré a to nepočítám s občasným zmetkem a odpadem.

Dlouhodobě nejsem spokojený s chemickým cínem, přestože jsem na začátku roku začal nabízet jiného dodavatele chemie, pořád se mi výsledek nelíbí. Budu usilovat o chemické stříbro a ideálně elektroliticke niklovani-zlaceni případně dual ENIG (paladium). Mohl jsem nakoupit stroj na HASL. Tam byl problém s provozními náklady. Pro rozehřání vany s cínem to sežere 100kWh.

Trochu jsem zkoumal sousední státy a jak tam funguje bastlení. V další iteraci chci připravit anglický/neměcký web a nabízet posílání do celé evropy.

Sleduji kurz eura/dolaru, který ovlivňuje cenu vstupních materiálů pro výrobu. Po poslední intervenci jsem nezdražoval a držím ceny, půjde-li to pořád z kopce, budu nucen mírně zdražit.