Levné mini-ITX a nedostatek portů

Potřebujete postavit třeba nějaký ten domácí server nebo bůhvíco? Dneska stačí mini-itx deska. Problém u nich je ten, že jsou levné a nebo mají dostatek portů.

Levných mini-itx deskách chybí především:

  • wifi
  • dostatek sata portů
  • usb3

Všechny desky mají jednu vlastnost společnou, mají pci-e slot nebo mini-pcie. V obouch případech je to řešení problému.

Běžně si můžete (na ebay) pořídit kartu, která z pci-e udělá jeden sata port a dva (nebo i 4) usb3 porty. Stejně tak i pro mini-pcie. Cena je kolem 250kč.

Tím dostane rychlé usb3 (přímo napojené na pci-e linku, rychlostně nepřiškrcenné) a nyní již můžete kouzlit. Když potřebujete wifi, můžete pořídit mini-pcie wifi kartu, lepší je  usb-wifi a tu zastrčit do usb a šetřit si mini-pcie na rychlejší zařízení.

Pokud potřebujete u desky s 2 sata například 4 nebo více, rozhodně potřebujete pci-e kartu s řadičem pro sata. Máte-li mini-pcie slot, můžete z něj redukcí udělat pci-e slot. Jak to mechanicky vyřešíte je trochu kutilský problém, ale když stavíte nějaký ten levný stroj, tak si určitě poradíte.

Dají se pořídit také mini-itx desky vybavené slotem pci-e 1x a zároveň mini-pcie. Můžete tak získat usb3 porty a dalších 5 sata portů. A 7 sata portů, 4 usb3 na desce za 1600kč.