Plány 2016 – plosnaky.cz

Když jsem minule sepisoval další postup, vlastně jsem ještě nevěděl co bude a jak se  dál se službou rozvíjet. A to už se změnilo. Přišel jsem na to, že chci ovládnout český trh. Jak na to?

Současná omezení

Postupem času jsem identifikovat hlavní problémy u výroby. Základní myšlena: “automatizovat”. Je to jednoduché, všechny operace výroby, kde musím být přítomen, jsou zároveň ty nejdražší a ke všemu omezené množstvím času, který mohu vynaložit.

Druhý neméně důležitý krok je zvýšení přesnosti a opakovatelnosti. Ruční výrobu jsem dotáhnul na hranici možností, již nejsem schopen v současné vybavenosti zvyšovat žádné parametry, ani rychlost, ani přesnost, jemnost.

Ukázkovým špuntem se ukázal být CNC stroj, tam je pomalé vše.

  • příprava vrtacích dat
  • kamerová detekce a natočení na stole
  • ruční výměna vrtáků
  • uchycení materiálu

Řeknete si, no a co, tak to chvíli trvá, jenže když takhle chvíli čekáte 8 hodin, začnete přemýšlet.

V budoucnu chci přejít na formát 30x50cm a prakticky v této velikosti nabízet jednostranné i dvoustranné desky. Začal jsem postupně navrhovat a celkově chystat výrobu pro vyšší efektivitu, rychlost a velikost.

Plán vývoje

Vezmu to úplně od podlahy. První je na řadě jednotka pro přímý osvit plošných spojů uv laserem.  Elimituji tak velké množství problémů najednou. Především získám o řád vyšší přesnost, neměl by být žádný problém dělat 1/1mils (teoreticky na osvitu), absolutní sesazení dvoustranných desek a protože chystám osvit i vrtání s registračními otvory, odpadne kamerová detekce, zjednodušší se příprava vrtacích dat (budou se sázet zároveň s bottom/top vrstvou) a uchycení.

Druhý na řadu půjde vrtací stroj. Nově musí zvládnout větší formát 30×50 a hlavně automatickou výměnu nástrojů (to je hodně drahá sranda). Rychlost posunu bych chtěl minimálně zdvojnásobit, ideálně přejít na osách na skutečná serva namísto krokových motorů (což je otázka peněz, jakjinak).

V další fázi postavím plně automatický developer osvícených desek a také leptačku. To první už je vymyšlené, to druhé je zatím oříšek.

Za vším je cena

Víte proč mají firmy 2000kč/dm2 finální desky v prototypu?

Protože stroje a provozní náklady jsou astronomické.

Laserový osvit je 1-2 miliony, záleží na konfiguraci. Průchozí leptačky jsou 100-200 tisíc a potřebujete jich víc. Vrtačky pcb, retro z 90 let se dají sehnat i za 200 tisíc, ceny nových jsem neviděl, ale dělá to hitachi a podobně, počítám půl milionu až milion.  Každá tahle hračka chce několik kilowatt.

Postavím linku za miliony

Připravuji samostastný popis návrhu a konstrukce laserového osvitu. Parametry to musí mít následující. Finální přesnost pro 5/5mils (spoj mezera 0,127mm), rychlost 1min/dm2 – desku 30×50 do 15 minut. Cena do 10 tisíc.  Co myslíte, zvládnu to letos postasvit?