Restart běhání

Sešel jsem z cesty.  Už si ani nepamatuju, kdy naposledy jsem běžel. Myslím, že poslední velká událost byl Berlínský maraton, kde už jsem to nechutně flákal, tloustnul jsem, netrénoval a tak. Pořád bylo na co se vymluvit. Bolesti kloubů, hodně práce a tak pořád dokola. Takže jak jsem si každej podzim říkal, nepřestávej běhat, na jaře to bolí, tak jsem prostě přestal úplně a už jsem neměl sílu začít znovu. Protože to vždycky kurva bolí.

Pak se to ještě víc zamotalo, přišla na svět dcera, přestěhoval jsem se do baráku, kterej jsem DIY upravoval, začal jsem se hodně soustředit na plosnaky.cz a sport celkově šel do prdele. No a já rád jím. Což je teda blbý, protože jsem přibral patnáct kilo. Dávno jsou ty doby, kdy jsem měl pod 80 a byl jsem jak srnka. Teď jsem zadejchaná smrt. Nějak šel život do spirály (=do prdele) a ve mě se to zlomilo. Takovýhle žití je k ničemu, chci se vrátit na vrchol, vrátit si formu z roku 2009-2010.

Začátek 2.0

Když jsem v 2008 začínal běhat, v únoru, trvalo mi to do srpna, než jsem zaběhl první desítku za 58:14. To mi v restartu běhání bohužel nehrozí. Celé jsem to začal už před několika měsíci, začalo venku teplo a mě to párkrát vytáhlo na kolo, to se mi naštěstí nikdy neomrzelo, jen jsem nenacházel dost času a prioritu. Takže jsem jezdil a pak jezdil víc, a pak jezdil ještě víc a začal směřovat jídlo.

První priorita tedy bylo srovnat si trochu aerobní level, vypracovat nějakou staminu a v neposlední řadě trochu zhubnout, abych si nekurvil kolena jakmile začnu běhat :-) a abych nevypadal jak Houmer když se zatřepe.  Takže tohle první období jsem úspěšně přežil, chtělo to hodně mentální motivace. Tak jsem oprášil staré maratonky a zjistil, že jsou vysmajdaný a zase je zahodil.

Naštěstí tu mám téměř nové záložní běhací boty, které mají cca 200km a jsou v idelní kondici. Běhám jen v mizuno a musím je nakupovat v UK, protože tady mají hovno. Maratonky jsou vždy Mizuno Wave Alchemy, už jsem měl tři ročníky po sobě a vždy perfektní. Teď obouvám Wave nexus 5, pomalá tlumená bota. A budu muset přikoupit, neni dobrý běhat v jedněch botách.

run-log

První běh jsem odkroutil před 2 týdny, cca. Celkem utrpení, tělo na běh není zvyknutý, takže jsem za prvé sotva doběhnul a za druhé další den chcípal jako bych běžel maraton. Zvládnul jsem skoro běžet 3km a časem lehce pod 9min/km.  Vždy dva dny volno a potom znovu, mám tu trasu 3,5km, převýšení cca 7m, to bude delší dobu základní trasa. Potřebuji se dostat do kondice, že to zaběhnu každý den pod 22 minut.

Poslední běh co jsem si dával měl 4,2km a byl v tempu 6min/km, takže takovej můj průměr. To je moje autopilot rychlost a celkem pohoda, už se cejtím na delší vzdálenosti. Ale k výkonům roku 2009 ještě mám daleko (2x maraton, 1x pulka)

plán

Plán je asi takovejhle. Buď budu každej den dělat ty 3,5km až do jara a nebo budu zvyšovat kilometráž až k 10km na běh.  Do jara bych chtěl  běhat týdně mezi 30-40km, takže 3-4 běhy týdně?. To by doufám mělo stačit abych se mohl postavit aspoň na půlmaraton a pořádně si to užít. Zkušeností mám z minulosti plno, je to díky tomu hodně snadný, když vím co tělo chce, jak se chová a co si můžu dovolit.  Zatím jsou trochu pozadu plíce, to mě limituje v rychlost.

V neposlední řadě jsme 21. století, takže je teď na trho hodně gadgetů, který pomáhají s motivací, ale tý mám naštěstí hodně. A budu občasně o tom psát blog, když to bude veřejně přiznaný, mám takovej ten pocit, že mám závazek.

Tak to je asi tak všechno a na jaře si v hlemíždím tempu můžem natrhnout prdel v závodě :D