Zrychlování cnc v praxi

Když jsem byl nováček v CNC, všechno jsem nastavil velmi konzervativně, další věci jsem netušil jak fungují nebo co vlastně nastavuji.

Po x letech zkušeností, těch praktických, mě napadlo, nastavení zrevidovat.

Vyměnil jsem motory za +60% silnější, parametrově i rozměrově.

Drivery k nim jsou stejné, zdroje, kabeláž stejná.

Reálný program v původním nastavení běží 15:23 min.

Rychlosti posunu jsem z původních 2200 jednotek, změnil na 3100 a akceleraci z 220 na 310. Nový čas byl 13:31 min. Je podivné, že když se rychlost v nastavení zvedne o 40% tak se čas zmenší jen o 14%.

Nejdříve jsem se s tím smířil, vrtání není jen ježdění max rychlostí, je to hodně složených pohybů a rychlost do materiálu se nemění, je to fixní složka času.

Přesto jsem ještě zkusil, kde je vlastně u motorů maximum. Maximální rychlosti leží mezi 3600-3900. Nastavil jsem 3400.

Nejzajímavější je akcelerace, tam lze nastavit 1500 a motory stále neztrácejí kroky, je to 7x rychlejší. Stroj poskakuje po stole, ale nepřeskočí kroky. To byl ale objev!

Testovací program proletěl za 9:00 minut. A to je více jak 40% rychlejší.

Vřeteno

Ani s tím nejsem spokojený. Motor točí mizerných 21k a je to málo. Takže mám na stole bezkartáčový motor a regulátor. Motor(ek) je stavěný na 29600 otáček, ložiska ve vřetenu umějí taky tak, takže je to logické spojení. Zatím nemám dokončené uchycení motoru, přídavné chlazení a elektroniku pro řízení otáček.  Pokud to všechno klapne, plánuji rychlosti vrtání v materiálu a frézování zrychlit aspoň o 30%.