Mechanika slev aneb není to jak si myslíte

Znáte to, z doslechu nebo z vlastní zkušenosti. Vánoční sleva  šílených 50% znamená, že cena nejdřív vyrostla na dvojnásobek ..

Tyhle triky jsou jen taková oblbovačka do médií, vrtění psem.

V reálu se to dělá takhle.

Máme nějaký hypotetický produkt, který potřebujete cenově poladit = získat víc prašulí. Třeba jogurt, třeba Pierot od Olmy, prostě taková náhoda.

Normálně ho prodáváte za 10,90kč. Velitel přikázal zdražit, ale zákazník nebude radostí hýkat radostí. Takže se udělá letáková akce, kde se sníží cena z 10,90kč na 7,90kč. Lidi se můžou ušlapat, aby si urvali kus.

Takhle akce stojí prodejce dost peněz, ale cena je to konečná, vypustí omezené množství, může si tedy říct, proděláme na tom půl míče. Zadarmo k tomu je reklama, že ten olma jogurt je žravej, jo jasný, 15g cukru udělá svoje.

Stále stíháte. Teď přichází ta klička. Po skončení akce se vrátí cena na 13,90kč. Kolik se prodá? Přesně nic, lidi maj plný ledničky a nebudou za draho kupovat, blbý nejsou, jenže čas frčí a cena neklesá.

Hraje se takovej poker, kdo to dýl vydrží. A hle, ta kurva prodejce/výrobce to nevydrží a udělá slevovou akci z 13,90kč na 9,90kč. Lidi se můžou ušlapat, aby si urvali kus.

Prodejce “prodělal” 166 tisíc (2kč na kuse je vejš) a může dát druhý kolečko. Takže po skončení akce se vrátí cena na normálních 16,90kč. Hrajeme poker, nekupujeme, zlevňuje se na 12,90kč. Lidi se můžou ušlapat, aby si urvali kus.

Prodejce neprodělal a ještě má na trhu produkt s vyhoněnou cenou, která se bere jako normální.

Důležité je v tomhle koloběhu to pomalé rotování. Pamět není sloní a jestli to stálo před měsícem před akcí 12,15,13 to si úplně všichni nepamatujou.

Tak na to koukejte, celkem to frčí, olma tak jede velký bomby