Myšlenky na mouchy

Konečně se dostávám k nějakému tomu volnějšímu tématu. Jak tak celý dny pracuju mozkem, občas místo brilantní programátorský kostrukce vymyslím nějakou kravinu, případně začnu řešit neodkladnou otázku. Většinou konzultuju s googlem na dané téma a když nezískám odpověď, zapíšu si tu blbost do poznámek pro pozdější “spolupráci”. A tak jsem se tam dneska podívál a koukam co tam není. První otázka a hned za milión.

Slyšej mouchy?

Ano, google mlčí. Nebo nevím jak mu položit dotaz. Určitě nemají uši, to je asi jasná věc, tipoval bych nějaký hnusný výrustech – chlup, který chvěním zvuku možná pomáhá mouše nechcípnout. No vlastně, co by měla slyšet. Stejně by pořád slyšela vlastní bzukot.

Mají mouchy konstantní počet očí?

Tato myšlenka je taky zajímavá, mám k ní několik smrtelnejch poznámek. Tak především, jak moucha roste, zvětšuje se a tím i její oko. Zvětšuje se tedy počet buněk nebo spíš jejich velikost. U toho počtu by se musely ještě drátovat do mozku mouchy, tak spíš asi druhá možnost. Takže konstantní. A co takový rozlišení očí. Počet “oček” by se dal najít, ale co takový DPI oka. Wiki taky není moc nápomocná.

Vidí moucha prostorově?

Může si vypíchnout oko?

Doroste jí, když si ho vypíchne?