Myčka nepotřebuje sůl

Potom, co jsem si nastudoval princim fungování myčky, prozkoumal vnitřní zapojení a odchytal jednotlivé intervaly solenoidů vím jak funguje myčka.

Princip

Při napouštění jde voda skrz tzv. katexový filtr. Ten funguje tak, že odstraňuje vodní kámen, proběhne chemická reakce, kdy materiál ve filtru na sebe naváže “vodní kámen”.

Solný roztok je v samostatné nádobě, je 100% nasycený. V jeden okamžik cyklu, myčka pustí vodu do katexového filtru skrz solnou nádrž a tím dojde k přenosu soli do filtru, který se tím regeneruje. Sůl je pak s “vodním kamenem” odplavena do hajzlu.

Modifikace

Já mám myčku s prasklým solným zásobníkem. O tom, proč se nedá koupit napíšu příště. A protože myčka chčije vodu je prakticky na vyhození. Náhradní díl se nedá sehnat.

Odebral jsem solný zásobník spolu s katexovým filtrem.  Uvnitř je to několik nádob, které dohromady mají za úkol napouštět vodu, počítat litry, snižovat tlak, kondenzaci par atd. Složitý plastový monstrum. Několika hadicema  a Y spojkama jsem všechno zapojil tak, aby myčka nevěděla, že nemá katex. Čidlo soli, je magnetický plovák ve slané vodě, který je nadnášený “slaností” To stačí vyzkratovat. Solenoidy zamotat pod myčku. Zaslepil jsem díru pro sůl.

Jak to funguje

Myčka nic nepozná. Já nic nepoznám. Meje to jako obvykle. Problém s vodním kamenem žádný není. Používám 5 měsíců. Jako prevenci občas přidávám trochu uhličitanu sodného. Kilo za pár korun. Kdyby se to nějak zhoršilo, najelu kyselinu ortofosforečnou. Budu informovat.