Nejlevnější využití solárních panelů

Představuji vám úplně jednoduchou myšlenku.

Problém

Solární panel není levný a pokud nemáte dotaci na odkup kW je návratnost nepřiměřeně dlouhá. Musíte započítat baterie, měnič, instalaci do výsledné ceny.

Řešení

Nejdůležitější je 100% akumulace slunce. Moje myšlenka je taková, že se veškerá energie ze slunce promění na “horkou vodu”. Neodcházejte, bude to zajímavé.

Podrobně

V první řadě vyřadíme solární regulátor/nabíječku. Připojíme totiž panel napřímo na topné těleso akumulační nádrže. Jak toho dosáhneme. Za prvé si pořídíme panely amorfní. Mají totiž vysoké napětí na plochu. Není problem sehnat panel s parametry 95V/1,3A. K tomu musíme napárovat klasické topné těleso na 230V AC. Logicky tedy můžeme zkusit 2-3 panely v sérii pro dostatečné napětí. Druhotná výhoda je, že tyto panely fungují “lépe” i při zatažené obloze.  Hlavní nevýhoda je ta, že nepracujeme v ideální křivce zátěže panelu, takže značnou část energie tím tratíme.

Jsou dvě možnosti, pořídíme MPPT regulátor, který naši situaci zvládne, tj vstup řetězec našich panelů, výstup 0-300V DC a nebo pořídíme více panelů. Vzhledem k tomu, že panel má takříkajíc nesmrtelnou trvanlivost (oproti polovodičům), volím variantu dvě. Není potřeba dodržet plný výkon. Máte-li těleso 2kw, stačí i 200W solár, ale prostě to bude trvat. Naopak nikdy nedimenzujte plný výkon, je to neekonomické.

Pro úplnou jednoduchost použijeme čínský bojler za 3 tisíce v akci z hobymarkety, má mechanický termostat. Termostat nastavíme na maximální teplotu a natvrdo spojíme s panelem. Hotovo.

A co s vodou?

Akumulovanou ohřátou vodu můžete využít na koupání. Přiznejme si, tam zmizí velká část financí za energie. Buď můžete mít předřazenou akumulaci a nebo to zapojíte jinak chytře. Prostě tak, aby vám to nebralo elektřinu, horkou vodu nebo plyn. Dyt víte.

Další zajímavou možností je začlenění nádrže před pračku a myčku. Ta by tak dostávala vodu “předehřátou zdarma” a nebude spotřebovávat elektřinu na vlastní ohřev. Což je většinou od 70% a více energie na cyklus. Doporučuji ještě vložit do cesty termostatickej směšovač, ať můžete nastavit maximální teplotu vstupní vody.

Proč takhle debilně?

Za vším hledej spolehlivost. Elektrickej drát, kus skla na střeše a odpor ve vodě mají malou šanci na poruchu. Jak to zapnete, tak to bude fungovat dokud vás smrt nerozdělí. Takovej solární (tepelnej) ohřev vody je super. Určitě efektivnější, ale máte náklady na čerpadlo, provozní náklady, musíte vrtat díry na trubky. Akumulace do vody zase vyhraje díky gigantický kapacitě, super nízký ceně, neomezený cyklovatelnosti a nulové údržbě. A co je lepší, každejch 10 let baterky za 100 tisíc nebo boiler za 3 tisíce až prorezne (jestli).

Dále nejste nijak spojeni s elektrickou sítí, žádný hovado s razítkem na vás nemůže. A je jasný, že to budou chtít hlídat a regulovat, protože jsou v tom prachy, který nedostanou, žejo.

Výpočet

1kw (peak) v amorfních panelech se dá pořídít za 11 tisíc.

100 litrů vody z 10st na 50st ohřejete s 1kw za 4:43 hodiny.

Čistě od oka střelíme že panely budou schopny jen 500W, to znamená, že ohřátí bude za 9h.

V letních měsících, při pařáku od rána do večera máte k dispozici 100litrů slušně teplé vody. Takových dnů bude tak 50 do roka. 3 měsíce škrtneme a zbytek bude ohřáto jen na 50%.

A kolik to hodí v korunách. Ekonomicky vás to neomráčí.  Peru-li a myju-li každý den 365 dní v roce, při 1kw/cyklus, 70%/cyklus a 5kč/kw ušetřím ročně alespoň 1700kč. Zbytek ušetření jde přímo na vrub koupání. Tam šetřím přesně tolik, kolik ten den svítilo slunce. Je tedy nejlepší jít tudy a přebytek použít na praní.

Roční průměr pro ČR je až někam k 900kWh/m2/rok. Amorfní panel má max 12%, pro naše zapojení max 6%. Můžeme tedy z m2 dostat 54kWh/rok. Tedy 270kč/rok.  1,5m2 panel stojí cca 1300kč. Jeden panel ušetří 400kč/rok. Návratnost 5let. Při slušně nepříznivých vstupech.

Dle provedených testů na soustavách s těmito systémy se připravíte až o 40% výkonu, pokud nepoužijete MPPT regulátor. Můžete ho pořídit rovnou, později nebo vůbec. To je na vás.