Stinná stránka LPG

Auto na LPG mi šlape jako hodinky. V této nelehké době je litr benzínu za 32+ Kč. Víte jaká je opravdová nevýhoda plynu v autě? Nemůžete si ho do nádrže donést v kanystru. Prostě pořád musíte mít přehled o množství a dojezdové vzdálenosti.

O víkendu jsem byl na otočku v Praze. V nádrži asi tak na 280km. Trochu se to protáhlo a po cestě nazpět jsem si vzpomněl, že bych měl načerpat. A tady začíná zádrhel LPG. Benzínek jsem potkal kupy, otevřených benzínek taky. LPG stanic jsem potkal kupy, otevřenou žádnou.

Pravděpodobně to souvisí s nutností nechat si plnit auto od školeného personálu. Těm se samozřejmě nechce a tak na noc zavírají. Nerozumím tomu, v Německu jsem se všude obsluhoval sám.

Abych to dopověděl. Dorazil jsem do Lovčic, kousek od Chlumce nad Cidlinou. Bylo 22:01. Vidím LPG, svítící stanici. Zastavím. Cena vypadal taky rozumně. Prostě všechno tak jak má být. Na parkovišti postávala nějaká partička a ta mi zdělila, že zrovínka to benzínkář zavřel. Že to mám zkusit.

Tak tam vlezu, koukám na pumpaře. On kouká na mě. Povídám, že bych si rád nabral plyn do auta. On na mě, že už to zavřel. Chvíli na sebe čumíme a já nechápavě opakuji, že bych vážně rád nabral plyn. On se na mě tupě podívá a vrací mi to. Že mi vážně říká, že je zavřeno, ale jestli chci, můžu si nabrat benzín.

Tak ještě zkusím, jestli by nešlo zapsat odběr na další den. Jsem si myslel, že má zavřený účto nebo tak něco. To se však taky nesetkalo s pochopením. Je to zajímavé, nechci přeci sušenku, ale utratit tisícovku za plnou nádrž plynu. A minutu po zavíračce? Aha, lemry už nemakají. A kde už nikdy nezastavím, ani kdybych měl auto odtlačit do další vesnice: Lovčice u Chlumce, kde na benzínce pracuje lemra