Proč mezibankovní převody trvají den?

Tak máme jednadvacáté století, moje pračka, mikrovlnka i žehlička už mají připojení do  internetu, televize stahují pravidelné aktualizace, každej prt je online, live, hned …

.. jenom jedna věc je fakt na hovno. Zadáte příkaz k převodu mezi bankami a ouha, když to půjde dobře tak druhý den peníze budou na účtu.  Jsou i takové banky, kde se mi stalo, že jsem zadal příkaz o půlnoci, peníze jsem dva dny neměl na účtě odchozím ani příchozím.

Kde je problém?

Nehledejte problém ve své bance. Tentokrát jsou skoro bez nevinné. Skoro probereme později. Za vším hledejte ČNB. Ta má super duper systém, který se stará o mezibankovní operace. Prostě databáze s API, kam banky prcaj platby odkud kam a ČNB je vyřizuje. Tento systém se jmenuje CERTIS. Víte co to znamená? To  je Czech Express Real Time Interbank Gross Settlement system. Fíha! Express real time. Přeložíme do češtiny přibližně takhle “rychlejší než v reálném čase”, prakticky “Chuck Norris transakce”.

CERTIS

Zvládne 1,5 mil transakcí za hodinu. Základní bota je,že tento realtime systém pracuje jen v pracovní dny od 17 do 16. Je tam D-1 pracovní doba. No to není až tak důležitý, prostě to znamená, že to nevyměňuje transakce pořád. Pošlete-li příkaz v sobotu, tak CERTIS dělá hovno, protože jak si můžeme všimnout, transakce se tam dělají ručně a o víkendu pracující nejsou v práci, žeano? Zmrdi. A jedeme dál…

Poplatky

CERTIS není nějaká zavšivená free cloud služba, to je seriózní věc. Takže to taky  něco musí stát. Odmyslím si, že ČNB nestojí žádné peníze z daní, tak tu ještě máme poplatky za transakce.

Důležité je, kdy banka transakci pošle. Pokud je to na začátku “dne”, tak je cena 0,09 kč, pokud ale ke konci “zúčtovacího dne” tak to může být až za 25kč. K tomu mají nějaký množstevní akce jako a to až 0,08kč pri 5mil transakcí.  To je logické, když systém nejede online, ale nárazově musí prohrabat nasyslené transakce, tak se co, no přeci přetíží, a proto mají různou cenu.

Takže banka samotná může příkaz k platbě pozdržet, aby jí to nestálo 25kč. A to je “asi” ten důvod, proč mě občas transakce trvá dva dny.

Mají to rozdělené a 6 pásem. Posílejte vždy vaše příkazy od 15 do 16hodin a banka bude platit navíc 20kč jako přirážku.

TODO: Asi zkusím nějaký pokus, jakože každou hodinu udělám transakci a budu sledovat jak dlouho to odkud kam trvá.