Vodní kámen a nižší efektivita ohřevu

Může vodní kámen zhoršit ohřev vody v pračce, myčce, boileru nebo snad rychlovarné konvici?

Odpověd je úplně jednoduchá: NE.

Zopakuji odpověd: NE, nemůže.

Proč ne?

Protože těleso pro ohřev je vody je zjednodušeně řečeno odpor. To je zařízení, které elektřinu (procházející proud) mění na teplo. Dělá to se 100% efektivitou a naprosto dokonale. Je to proto, že těleso má pevný odpor. Ten se nemění. Nemůže.

A teď na řadu přijde mozkové cvičení. Když má topná spirála 10 ohmů a na povrchu se vytvoří vodní kámen velkej jako kráva, jakej bude výsledný odpor spirály? Ano, všichni hádáte správně, že to bude stále 10 ohmů. Pokud nevíte co to znamená, tak je to jedno, výsledek je ten, že se nemění odpor a nemůže se měnit tedy ani výkon tělesa a ani jeho spotřeba. Prostě když má těleso 4kW ta je má pořád. Tečka.

Tak proč se v reklamě tvrdí něco jiného

Vaše peníze, jejich zájem. Toť vše. Udelají z vás blba, kterej neví jak se starat o svůj přístroj a psychologicky vás dotlačí ke koupi chemie pro rozpouštění vodního kamene. Předražené chemie. Těleso samotné nijak výrazně netrpí. Topný element je většinou v keramickém nebo jiném pouzdře a je jedno, jestli bude v cestě další vrstvička vodního kamene. Teplo do vody přejde ať chcete nebo ne. Vlastně šutr, je vcelku dobrej vodič tepla. Není to polystyren.

Shrnutí

Vodní kámen na topném tělese nestojí ani korunu navíc za elektřinu, spotřebič nemá větší spotřebu. To se netýká případu, pokud půlka vašeho boileru je zaplněná usazeným bordelem ala “vodní kámen”.

Vodní kámen chci pryč

Tak a teď jak se zbavíme estetického problému s vodním kamenem. V obchodě si projděte všechny lahvičky s chemií a hledejte tu, kde je nejvíce kyseliny orthofosforečné. Nejlepší bývá 25%. Většinou nejvíc mají nejméně známé značky. Nic jiného nehledejte.  To vám rozpustí vodní kámen jako voda cukr. Věřte.

Proč topné těleso umře

Uvnitř tělesa je většinou tenký “drátek”, který funguje jako vlákno žárovky. Pořádně se nažhaví a předává přes ochranou vrstvu do vody teplo. Nemyslete, je mu vedro jako prase, takže pokud je mu dlouho a hodně vedro, tak se přepálí stejně jako vlákno žárovky. Šance, že vodní kámen zabije váš spotřebič se blíží limitně k nule.