Oblbování – purity sound, herní desky

Určitě to znáte, takové ty PR články, které představují nový skvělý produkt, který si budete moci v brzké době koupit. Už několikrát jsem to v minulosti viděl a dneska jsem to znovu zahlédl u představení základních desek pro Haswell-E Asrock X99 WS a Asrock X99M Killer.

Desky jsou to děsně našlapaný, pro všechny šílený herní fandy a bla bla. Jejich hlavní výhoda je úžasný “Purity Sound 2”, což je “speciální” zvuková karta, kondenzátory, převodníky a další věci, díky kterým je zvuk no prostě bájo!

Purity sound? Tahání za noc

A teď cituji: “Purity Sound 2 obsahuje převodník Realtek ALC 1150 se stíněním EMI, sluchátkovým zesilovačem NE5532 s podporou 600Ω sluchátek. Druhý NE5532 se stará o zesílení signálu se SNR 115 dB. O filtraci se starají audio kondenzátory Nichicon FW a celý plošný spoj je odizolovaný od zbytku desky. Toto řešení je zhruba na úrovni levných zvukovek jako je Xonar DG.”

Zajímavé je, jak to podávají v angličtině: “solution supports 115dB SNR DAC, and two TI NE5532 amplifiers, one is a Differential Amplifier and the other one is a Premium Headset Amplifier which supports up to 600ohm headphones. And there’s also cap less Direct Drive technology, EMI shielding cover, PCB isolate shielding”

1) NE5532 je naprosto obyčený prastarý operační zesilovač, který je v nabídce mnoha výrobců, v kusové ceně stojí 5kč. Co mě do očí praštilo je SNR 115db. V datasheetu tohoto zesilovače najdete jen 100db typicky. Garantováno je 70db.

2) zdá se, že než to výrobce napravil tak všechno děsně prasil. Nepoužíval stínění a neměl dostatečně dobře navržené PCB. Fuj.

3) jakkoliv kvalitní osazení součástkami stejně nakonec zabije návrh (jo a nebo posluchač)

4) český a anglický popis se docela technicky rozchází v tom co to vlastně dělá

Závěr

Je mi jasný, že plno pařanů má vlhký sny o NE5532 a 115DB, ale je to celkově k zamyšlení. Kde všude nás výrobci (čehokoliv) tahají za fusekli a prodávají nám obyčejný sračny a vydávají to za premium, megapremium? hm