Levná náhrada lampy v projektoru

Hack

Jde o to, že to není úplně snadný, takže pokud to neumíte, tak si kupte náhradní lampu.

Většina projektorů má počítadlo nasvícených hodin a v manuálu je dokonce tato hodnota napsána – kdy bude chtít novou lampu. Na bazaru jsou potom levný projektory, který jen nemají lampu a/nebo je u konce života. Něco jako tiskárny za 500kč a náplně za 1500kč.

Uvnitř je “obyčejná” žárovka a každý projektor má nějakým způsobem zajištěno, aby se dozvěděl že tam ta lampa je. Velká většina má jen tupé sledování proudu lampou, což vygeneruje signál “power good” pro řídící část.

Takže, princip hacku je ten, že se otevře projektor, najde se místo/místa, kde se odečítá lampa, někdy to může být optický sensor, taky mechanický spínač. Všechno se to propojí na zem, vyzkratuje a tak podobně, aby si myslel projektor, že jakože super zelený a pak si tam můžete dát jinou lampu za pár stovek, nebo ledky.

Na bazaru jsem koupil DLP projektor InFocus LP350 za 1500kč, 1024x768px. Stačilo najít otpočlen, který od balastu pro žárovku předává signál a ten na tvrdo zkratovat. A projektor je opravenej a teď tam dám čínskou ledku a použiju ho na svůj projekt.