Výběr mobilního telefonu, edice 2019

Již několik měsíců bloumám katalogy a recenzemi telefonů a nic nemůžu najít. Naprosto všechno co se dělá je podle mých měřítek špatný. Naposledy jsem vybíral telefon 6/2017 a prioritou bylo to, že telefon nemůžu rozbít. Tak to si musím letos škrtnout, nic takového se už nevyrábí, naopak současná situace je přesně obrácená, telefony jsou ze skla z obou stran. Achjo. Takže jdeme hodnotit a hledat…

  1. vlastnosti povinné
    – root, přes to vlak nejede, jak neexistuje ověřený root postup, nekupovat (odemčený bootloader)
    – dual sim
    – oled displej
  2. vlastnosti hodnotící
    – čím větší baterie, tím lepší
    – čím efektivnější procesor, tím lepší
    – čím rychlejší procesor, tím lepší
    – dual sim + sd karta
    – 3.5mm jack
    – kvalita focení
    – cena
  3. vlastnosti bonusové
    – super rychlé nabíjení
    – bezdrátové nabíjení
    – optická stabilizace
    – vodotěsnost
    – nerozbitnost
    – klávesnice
  4. bezvýznamnosti
    – čtečka otisků jakákoliv
  5.  mínusy
    – hnusný notch
    – přerostlá velikost, hmotnost
    – zahnutý displej

Je to prostě strašná dřina. Perfektní telefon by byl mixem všech současných vlajkových telefonů a měl by stát do pěti tisíc. To je asi tak limit, kolik jsem ochoten za slušný telefon (s kompromisy) dát.
Letos frčí Snapdragon 855, takže jsem vybíral telefony, které se alespoň přibližují skore v antutu 300k. Všechny telefony s výřezen jako iphone rovnou škrtám, maximálně kapkový, ideálně žádný. Selfie kameru nepotřebuju. Baterie by měla být největší, v dnešní době bych chtěl 4000mAh jako optimum. To je variabilní podle procesoru a velikosti displeje. S tím je spojena rychlost nabíjení. Starý umí 25W, takže kolem tohodle čísla na 3500mAh baterku se musím pohybovat. Telefon s 6000mAh a 10W nabíječkou fakt ne. Naopak 2000mAh s 50W bych taky nechtěl.
Telefon nad 150mm je už spíš na obtíž, nechci notebook, je to telefon. Telefony za 20k taky nechci. Chtěl bych optický zoom, ale není to nutné. Rozhodně by to nemělo dělat brambora snímky, stačí když to bude nerozmazané. Tedy optická stabilizace je velký plus. Kupodivu na 3.5mm jacku netrvám, přežil bych redukci na usb-c. Ani SD kartu nepotřebuji, pokud je slot hybridní se sim, tak mi to nevadí. 128GB interních bohatě stačí, mám polovinu.
Dobrý bonus by byla voděodolnost a nerozbitnost, haha. A klávesnice qwerty ve slideru. Hahaha.

Jsou to občas protichůdné požadavky a je jasné, že za některé věci si budu muset připlatit.

Začal jsem u Vivo iqoo, nabušený telefon, vzal bych ho, je dobře vybavený, jen má uzamčený bootloader a nejde root ani normální rom, dokonce nejde ani vlastní launcher.

Koukal jsem na MI9 a MI9 SE. Bootloader se “odemyká” na požádání do 14 dní. Bože. Telefon je sice slušně vybavenej, ale jsme daleko za 10k a za ty prachy mu plno vlastností chybí.

Přišel samsung A50. Líbí se mi hlavně plastová záda = méně rozbitého skla. Vcelku ten telefon stačí, není nejrychlejší, ale plno věcí bych oželel, kdybych ho sehnal tak za 6k. A hnusně fotí, stabilizace žádná. Ale má aspoň oled displej.

To tu máme Redmi Note 7 Pro, taková levná varianta k A50. U nás se neprodává, máme tu bez Pro verzi. Za ty prachy dobrým vzal bych ho, kdyby měl oled displej.

Pocophone F1 nemá oled a notch jak kráva velkej.

Začal se mi líbit Samsung A70. Rychlé nabíjení, velká baterká, gigantický oled. Nevýhoda velikost a není návod na rootnutí. A oficiálně nevyšel.  Byl by to celkem kandidát, kdybych mohl čekat tak dva tři měsíce.

Oneplus 7 – jedna z variant by asi byla ok

LG G8 – není root, jinak zajímavej telefon, asi bych ho za poloviční cenu bral :-)

A vítězem se stává

Bohužel telefon potřebuji teď, hned, včera. Takže jsem prošel znovu to co je v prodeji a existuje root. A zastavil jsem se u Samsung S10e. Z výběry vypadnul protože to je drahá potvora, když je to novinka pro letošek. Jenže se ukázalo, že když si vezmu evropskou (nečeskou) edici, tak je cena pod 15k, normální skoro 20k. A upřímně, za 15k, je to drahý jako svině. Kupovat takhle drahej telefon nedává smysl. Počítám s tím, že ho dobře (čti draho) prodám do bazaru a trochu tak narovnám ztrátu, levnej telefon totiž dojezdím do smrti a prodejní cena je nula nic.

Mi9 je defakto stejný telefon, stojící 13k. A co dostanete za 2k navíc?
Menší rozměry telefonu, jack konektor, vodotěsnost, optickou stabilizaci, lepší foťák, stereo repráčky… ocěňuji taky sd slot, kdyby něco.

Vystouplé kamery a kvedlající se telefon na stole za takovouhle cenu ne. S10e se náramně dobře ovládá jednou rukou, kompaknost je fenomenální. A tím to zakončím. Musím si sám nějak obhájit dát za telefon 15k a půl roku jíst suchou rejži :-)