Testuju PicoPSU – miniaturní ATX zdroj

Nedávno jsem se zmínil o [LINK:nakupnaebay:picoPSU] jako perspektivním zdroji pro můj nový nízkoenergetický stroj. Bude to trochu server, trochu multimediální stroj. Od každého něco. Nápadů mám hodně. Ještě nevím kolik bude mít mašina paměti. Podle toho se rozhodnu, kterýžto linux bude super dát dovnitř. Zkoušel jsem už nějaké ty varianty freedosu, ale programy nic moc. Jedinou výhodou, je brutální rychlost naběhnutí.[MORE]

testovací železo

Jako testovací železo jsem zneužil rodinný stroj, což kdysi bývala moje mašina. Se slzou v oku se k němu vracím. Nejlepší kus železa co jsem měl. Zlatej soketA. Samotná mašina je už nyní těžce optimalizovaná na malou spotřebu. Především raritní AGP grafická karta ATI RAGE II posazená na základní desce ECS, nesmrtelnej kousek s KT333. Velmi dobře popsaný čipset, s kterým se dají přes HW registry dělat divy. Tahle deska zažila vzestupy i pády. Přetaktování a nově i podtaktování. Hnací motor je vrcholný kousek křemene, Thoroughbred step B 130nm 1800+ 1.5V. Po klasických pencil modech se dostal tenhle procesor až do stavu, že všechny můstky má přerušené. Postupně jsem mu je totiž přerušil. Díky tomu je procesor ochoten pracovat na jakémkoliv násobiči, který od něj chci. Vše se odehrává přes propojky na patici. Nyní běží na 7,5×133=997Mhz a napětí má modem snížené na 1.2V. Není potřeba aktivní chlazení. K tomu jeden disk a to je všechno. A taky 256MB ram. Na co nejhorší časování. Maximální šetření, kde to jen jde.

měření spotřeby

Odhadem tohle železo bere 50W a protože PicoPSU potřebuje na vstupu 12V jednoduchým výpočtem jsem dospěl k závěru, že potřebuju spínaný zdroj na 12V/5A. Haaa haaa. Kde ho mám jako sehnat. Nákup jentak nepřipadá v úvahu. Nejsem milionář. Zkusil jsem 2A pro externí disk, ale nepodařilo se nastartovat. Zdroj je příliš slabý. Nebudu to prodlužovat. Nakonec jsem ze svého počítače vyndal 12V větev s přídavným napájením a přes redukci připojil na PicoPSU. Prvotní pokusy připojit picopsu jako periferii vedle disku se nesetkaly s úspěchem. Při nastartování ve větvi vzniklo podpětí a zdroj to neustál. Chápu, mám zdroj z dob relativního pravěku a tak 350W fortron už není to nej. Na vlastní větvi, poslušně naskočil PicoPsu a oživil podtaktovaný systém. Z fotek je vidět jakou spotřebu má takto zapojená mašina. Špičkový odběr dosahoval 3A/12V=36W při plném zatížení disku i procesoru. V nezatíženém stavu 2.6A/12V=31W. Zajimavá je spotřeba při nicnedělání a zapnutí příznakových bitů procesoru i čipové sady pro “softwérové chlazení“. Toto nastavení se projevuje notně a spotřeba lehce klesá na 1,8A/12V=22W. Vypnutá deska si sama pro sebe bere 30mA/12=0,36W.

Test tedy ukázal, že zdroj funguje a co víc, dá se velmi přesně měřit spotřeba. U nonstop běžícím počítači se počítá každý watt ušetřené energie. Spoléhám na epia desku, která by mohla přinést ještě úspory. Líbilo by se mi číslo pod 15W.