Horké téma: pošta a nový celní limit

Za poslední rok mi dorazilo opravdu hodně balíků. Většina s jednodolarovou cenou. Chápal jsem služby pošty asi takhle: balík ze zahraníčí dorazí do ČR. Projde celnicí, kde na něj případně nalepí složenku s DPH/clem a balík pokračuje k poště, která dokončí doručení. Já si balík ve schránce, případně u přepážky vyzvednu, zaplatím případně složenku a konec.

Příběhy, kdy pošta místo doručování jen vhazuje lístečky asi každý zná a já potvrzuji, je to pravda. Stalo se mi to několikrát. V poslední době naštěstí už ne.

A jaká je novinka v doručování. Limit se snižuje na 22€ namísto 150€. To by až takový problém nebyl. Problém je, že jakmile pošta zachytí váš podezřelý balík, platíte. A to tak, že vždycky! Česká pošta si od vás vezme poplatek za “proclení” nějakých 180 Kč a v případě, že máte štěstí, naúčtují vám pouze “uskladnění” za 90 Kč.

Chápete to stejně jako já? Čím více zadržíme balíků, tím více peněz z ovcí vytáhneme. Z toho vyplývá, že nejlepší je zadržet vše a nechat si platit. To je jako kdybych běhal se značkou zákazu stání po městě a po pěti minutách to odtahoval.

Chtěl bych to nějak bojkotovat, ale nevím co s tím. Asi si objednám kupy “poddolarových” balíčků nadeklarovaných na 200€ a potom, až to pošta zpracuje, tak je odmítnu převzít, že jsem žádné balíky neobjednal.

Strašlivá bezmoc a zoufalost. Objednávám v zahraničí, protože produkt je zde mnohonásobně levnější, než předražený kus v EU. Nedělám to pro obohacení nebo obcházení proclení.

Kalkulačka: vaše zboží 650Kč, k tomu clo 3% = 19,5 Kča dph+20% (133,9 Kč) , celkem 803Kč + pošta 180 = 983. Připočítejte náklady na cestu pro balík na poštu, což se pravděpodobně stane. Vaše zboží bylo prodraženo o 51,23%!