O měsíc blíže k maratonu

Dnešní den jsem zakončil první měsíční cyklus. Cílem by mělo být zvládnutí půmaratonu a nakonec, vrcholem Pražský mezinárodní maraton. Tak uvidíme. Na půlku už se docela cejtím, celej ani náhodou.

Čtvrtý týden

Tento měsíc jsem měl v rozpisu 23 kilometrů. Jsem mírně napřed a tak jsem mířil spíš na 25. Všechno se to nějak seběhlo a v pondělí [MORE]jsem se necítil zrovna kvalitně. Po víkendovém kalení a ne zrovna dlouhém spánku jsem cítil každou součástku těla. Ale, tak přeci nejsem stařec a prostě na krev jsem to přetlačil. V posilce žádná sláva, železa těžší než obvykle. Musím změnit tréninky, nějak se mi to zajídá. Potom jsem naskočil na pás a se smrtí v očích udolal 3 kilometry. Bleh.

To v úterý, po opravdu dlouhém spánku jsem už byl jako rybička a po práci jsem si zakousnul kvalitních 13km za úžasných 72 minut (5:33/km). Zase jsem měl ten jeden prst otlačenej a cejtil jsem se slušně vymazanej. Trochu bolely svaly, ale tak ještě bych zvládal běžet. Hodně mě to překvapilo. Ve středu jsem si vychutnal úterní bolest a dopoledne trochu hekal. Ale rychle jsem to rozběhal, když jsem si naložil 2x800m na doraz. Čtvrtek jsem navečír kroužil kolečka 1500m. Než jsem začal chcípat, dal jsem pět koleček. 7,5km za 38:50 (5:10/km). Vypadalo to celou dobu, že běžím běžným tempem 5:40. Ale po prvním kolečku jsem měl úžasný čas a držel jsem celou dobu. Zdá se, že výkonost stoupá strmě.

shrnutí

  • pondělí – 3km
  • úterý – 13km venku
  • středa – 2x800metrů – celkem 2km běh
  • čtvrtek – 7,5km příroda
  • pátek – 2km blbnutí

A co dál?

V průběhu týdne se mi rozležel výkon z minule 1500m/<7min a musel jsem si stanovit nové cíle. Když ty minulé padly. Tak tedy, v pátek jsem to šel zkusit. Kilometr za 4 minuty. Ve středu jsem to mírně nakousnul a pátek to rozjel. Nakonec jsem dal kilometr za 4:15/km což je rozhodně lepší než nic, ale cíl to není. Je to takový mezikrok, potom bude následovat 1500m/6minut což je prozatím snová hranice. Jednoduchým propočtěm jsem zjistil, že bych se mohl vejít do 2hodin na půmaratonu. Plán ve vytvalostním sektoru je setrvalý. Budu prostě zvyšovat úterní kilometráž až do 21km. Potom začnu zvedat čtvrtek na 21km a na začátku léta, začnu zvedat úterek ke 30-35km. Čtvrtek bych nechtěl jít přes 21, ale uvidíme. Jestli výkonostně nebudu stačit, přidám třeba víkendové běhání. Je to daleko, přijde zima, tma, CKDčko. Rozvržený to mám decentně, už se těším na svůj první maraton.